Sockerkaka med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Ett gott recept på sockerkaka smaksatt med riven mandelmassa som gör sockerkakan extra god, saftig och hållbar.

Serveringsförslag

Sockerkakan kan serveras nybakt som den är eller med ex. skivad med någon klick vispad grädde och sylt på toppen likt en bakelse.

Val av form

Denna sockerkakssmet fungerar också utmärkt att baka i stor rund springform till tårtbottnar.

Eller baka en stor sockerkaka eller i valfria sockerkaksformar.

2 sockerkakor med mandelmassa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 ägg
  • 75 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl mjölk 3%
  • 0,75 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet skal av citron, apelsin eller lime (valfritt)
  • 2 msk smör till formarna
  • 1 dl ströbröd till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor bunke.
  3. Tillsätt ägg och socker. Vispa mandelmassa, ägg och socker till en jämn smet i några minuter. Använd elvisp eller för hand.
  4. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Skölj och riv citron, apelsin eller limeskal fint (valfritt). Tillsätt till mjölblandningen.
  7. Vispa ner smörblandningen ner i bunken med ägg, smör och mandelmassa under kraftig vispning.
  8. Tillsätt ägg- och smörblandningen till mjölet och rör ihop till en jämn smet.
  9. Pensla två sockerkaksformar med smöret som är kvar i kastrullen. Häll i några msk ströbröd och bröa formarna i botten och på kanterna.
  10. Häll sockerkakssmeten i sockerkaksformarna.
  11. Grädda sockerkakorna i ca 40 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (92 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-10