Sockerkaka med mandelmassa

Ett gott recept på sockerkaka smaksatt med riven mandelmassa som gör sockerkakan extra god, saftig och hållbar.
Sockerkakan kan serveras nybakt som den är eller med ex. skivad med någon klick vispad grädde och sylt på toppen likt en bakelse.
Denna sockerkakssmet fungerar också utmärkt att baka i stor rund springform till tårtbottnar. Eller baka en stor sockerkaka eller i valfria sockerkaksformar.

2 sockerkakor med mandelmassa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 ägg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet skal av citron, apelsin eller lime (valfritt)
  • 2 msk smör till formarna
  • 1 dl ströbröd till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor bunke.
  3. Tillsätt ägg och socker och vispa till en jämn smet i några minuter. Använd elvisp eller vispa för hand.
  4. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Skölj och riv citron, apelsin eller limeskal fint (valfritt). Tillsätt till mjölblandningen.
  7. Vänd i smöret i mjölblandningen.
  8. Pensla två sockerkaksformar med smöret som är kvar i kastrullen. Häll i några msk ströbröd och bröa formarna i botten och på kanterna.
  9. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen och rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  10. Häll sockerkakssmeten i sockerkaksformarna.
  11. Grädda sockerkakorna i ca 40 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer