Sockerkaka med mandelmassa

Ett gott recept på sockerkaka smaksatt med riven mandelmassa som gör sockerkakan extra god, saftig och hållbar.
Sockerkakan kan serveras nybakt som den är eller med ex. skivad med någon klick vispad grädde och sylt på toppen likt en bakelse.
Denna sockerkakssmet fungerar också utmärkt att baka i stor rund springform till tårtbottnar. Eller baka en stor sockerkaka eller i valfria sockerkaksformar.

2 sockerkakor med mandelmassa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 ägg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet skal av citron, apelsin eller lime (valfritt)
  • 2 msk smör till formarna
  • 1 dl ströbröd till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor bunke.
  3. Tillsätt ägg och socker och vispa till en jämn smet i några minuter. Använd elvisp eller vispa för hand.
  4. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Skölj och riv citron, apelsin eller limeskal fint (valfritt). Tillsätt till mjölblandningen.
  7. Vänd i smöret i mjölblandningen.
  8. Pensla två sockerkaksformar med smöret som är kvar i kastrullen. Häll i några msk ströbröd och bröa formarna i botten och på kanterna.
  9. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen och rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  10. Häll sockerkakssmeten i sockerkaksformarna.
  11. Grädda sockerkakorna i ca 40 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer