Kardemummabullar

Kardemummabullar eller kardemummasnurror. Nystött kardemumma smakar grymt gott i nybakta vanliga eller snurriga bullar.
Du kan köpa hel kardemumma som på bilden för bästa smak. Stöt dem i en stor mortel och rensa bort skalet. Stöt sedan kardemumman finare och blanda med socker. Kardemummasockret kan du ha och förvara i burk om du inte använder allt.

40 kardemummabullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 3 tsk stött kardemumma
  • Fyllning: 2 msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Garnering: 1 ägg till pensling
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
  6. Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
  7. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  8. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  9. Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  11. Dela degen i fyra delar.
  12. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  13. Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
  14. Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
  19. Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer