Kardemummabullar

Introduktion och förberedelse

Kardemummabullar eller kardemummasnurror. Nystött kardemumma smakar grymt gott i nybakta vanliga eller snurriga bullar.

Kardemummabullen har likt sin kompis kanelbullen en egen dag den 15 maj.

Tips

  • Du kan köpa hel kardemumma som på bilden för bästa smak. Stöt kardemumman i en stor mortel och rensa bort skalet. Stöt sedan kardemumman finare och blanda med socker.
  • Kardemummasockret kan du ha och förvara i burk om du inte använder allt.
  • Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

Kardemummasockret till kardeummabullarna.
Kardemummasockret till kardeummabullarna. Socker och stött kardemumma - du kan ta hel kardemumma eller kardemummakärnor och stöta i mortel. Kan förberedas innan.

40 kardemummabullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 3 tsk stött kardemumma
  • Fyllning: 2 msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Garnering: 1 ägg till pensling
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, smör, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
  6. Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
  7. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  8. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  9. Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  11. Dela degen i fyra delar.
  12. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  13. Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
  14. Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
  19. Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (170 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18