Kardemummabullar

Kardemummabullar eller kardemummasnurror. Nystött kardemumma smakar grymt gott i nybakta vanliga eller snurriga bullar.
Du kan köpa hel kardemumma som på bilden för bästa smak. Stöt dem i en stor mortel och rensa bort skalet. Stöt sedan kardemumman finare och blanda med socker. Kardemummasockret kan du ha och förvara i burk om du inte använder allt.

40 kardemummabullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 3 tsk stött kardemumma
  • Fyllning: 2 msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Garnering: 1 ägg till pensling
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
  6. Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
  7. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  8. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  9. Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  11. Dela degen i fyra delar.
  12. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  13. Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
  14. Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
  19. Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer