Julpaté Julpate

Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.

10 portioner julpaté

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 350 g magert färskt eller rimmat sidfläsk
  • 300 g lever från gris eller kyckling
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl buljong från det kokta fläsket
  • 2 tsk salt (1 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad mejram
  • 2 krm malen vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort svålen på fläsket och tärna det.
  3. Koka upp vatten i en kastrull och koka fläsket i 20 minuter.
  4. Skölj levern och dela den i grova bitar.
  5. Koka upp vatten i en till kastrull och doppa levern i ca 30 sekunder.
  6. Tag upp fläsket och mät upp 3 dl buljong i ett litermått.
  7. Vispa grädde och mjöl i en skål och tillsätt den heta buljongen. Fortsätt vispa till en slät redning.
  8. Grovhacka löken.
  9. Finfördela varmt fläsk, varm lever och lök i en matberedare.
  10. Tillsätt redning, salt och kryddor under mixning till en jämn smet.
  11. Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min.
  12. Täck med folie efter 30 minuter.
  13. Sätt i en termometer och ta ut pastejen vid 70 grader.
  14. Låt svalna och stå till sig i kylen över natten.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer