Marockansk lammgryta

Lamm ger de godaste grytorna. En gryta med mustiga smaker från Marocko. Laga grytan på lammfransyska, lammstek eller andra grytbitar av lamm. Saffran, tomat, kanel, kikärter, morot och spiskummin, koriander, chili samt ingefära ger smak åt lammgrytan.   

Tiden är flera timmar då kikärtor ska ligga i blöt 8 timmar. Tar du färdigkokta kikärtor så tar grytan under 2 timmar att laga.

Grytan kan serveras med kokta gröna bönor eller andra grönsaker, couscous, harissa, hummus och inlagda citroner. Man kan också spä grytan med mer kikärter, morötter, tärnad zucchini samt torkade aprikoser, fikon eller plommon. Vidare kan garnera vid servering med krossade pistagenötter, hackad mandel, färsk koriander eller bladpersilja samt granatäpple och rivet apelsinskal. Grytan funkar också att servera med kokt potatis, råris, bulgur, tagliatelle eller matvete.

Du behöver lite framhållning för att blötlägga kikärtor åtta timmar innan - förslagsvis över natten. Istället för att koka med kikärtor kan du ta färdiga på burk, skölja och tillsätta på slutet. Eller koka egna innan (tillsätt sedan och värm upp med grytan) och ha till hummus (som tillbehör till grytan) samt att frysa in. Här är grytan lagad med lammfransyska men det går bra med annat grytkött från lamm - kolla så det är mört när det är kokt bara - annars kokar du en stund till - späd ev. med lite vatten till. 

Om du vill kan du laga grytan i en tagine - marockansk lergryta med lock. Det går annars utmärkt i en stekgryta, järngryta eller annan gryta med lock. Man kan också laga i tryckkokare - då blir grytan klar på 40 minuter. Receptet kan dubblas och grytan blir bara godare efter några dagar. Perfekt som resträtt eller att förbereda i god tid och värma till servering. 

4 port lammgryta

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 9 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfranskyska eller grytkött av lamm som lammstek
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 paket på 0,5 gram saffran, ska bara vara några korn
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk malen sambal oelek chili eller valfri chili
  • 1/2 msk finriven färsk ingefära
  • 1 burk krossade tomater
  • 1,5 dl okokta kikärter el 1 burk färdigkokta kikärter
  • 2 dl vatten
  • 1 bit kanelstång
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 morötter
  • 0,5 zucchini (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg kikärter i blöt i ca 8 timmar eller över natten. Eller använd färdigkokta kikärter senare i receptet.
  2. Putsa och skär bort ev. hinnor och skär kött från ben om du köpt hel bit lammkött.
  3. Skär lammköttet i grytbitar ca 2x2 cm.
  4. Bryn köttet lite i taget i smör och olja och lägg över efterhand i en gryta, järngryta eller stekgryta med lock.
  5. Skala och hacka löken fint. Stek den utan att den får färg några minuter i samma panna som lammet.
  6. Tillsätt löken och kryddor som saffran, spiskummin, koriander, sambal oelek chili, kanelstång, salt samt färsk riven ingefära. Fräs någon minut till.
  7. Skölj ur stekpannan med 2 dl vatten och sila ner i grytan.
  8. Tillsätt krossade tomater och blötlagda okokta kikärtor (samt 2 dl extra vatten om du tar okokta kikärtor) samt täck över med lock. Låt lammköttet koka mört i ca 1,5 timmar på medelvärme. Späd ev. med lite vatten så att inte grytan kokar torrt och bränns.
  9. Skala morot och skär i grova bitar. Skölj och skär zucchini i bitar (valfritt).
  10. Tillsätt morötter (och ev. färdigkokta kikärter samt andra grönsaker). Låt koka med sista 20 minuterna.
  11. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Servera med valfria tillbehör som kokta gröna bönor, couscous, hummus, harissa chili osv. Garnera ev. med hackad färsk koriander eller bladpersilja, hackad pistagenötter eller valnötter, russin, strimlade torkade aprikoser, granatäpple eller valfritt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer