Citronkyckling

Citron, vitlök och örter ger en god smak på ugnsgrillad kyckling.
Här har jag valt en hel kyckling som jag styckat. Kycklinglår eller kycklingklubbor går också bra. Färsk majskyckling eller ekologisk kyckling är lite dyrare men godast. Hittar du ej färsk kyckling kan man köpa frysta kycklingdelar och tina dem.
Servera kycklingen med valfria tillbehör.
Förslag att laga till är kokt potatis och gräddsås på skyn från kycklingen; vidare kan du rosta potatisklyftor och servera med en kall sås av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök och lime. Couscoussallad, hummus och harissa är andra alternativ.
Grönsallad, bönsallad och tomatsallad passar också till.

4 portioner citronkyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 blad salvia eller 0,5 tsk torkad salvia
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba citronen och dela den. Pressa ur saften från en citronhalva i en ugnsform. Skär den andra halvan i skivor och lägg i ugnsformen.
  3. Lägg i smör, pressad vitlök, grovhackad rosmarin, salvia, salt och peppar i ugnsformen.
  4. Stycka kycklingen och lägg bitarna i ugnsformen.
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen. När smöret smält tar du ut kycklingen och vänder runt den i citronkryddningen.
  6. Stek kycklingen med skinnsidan uppåt i ca 50 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta gärna ut och ös eller pensla kycklingen efter halva tiden. Kontrollera gärna i mitten på en bit kyckling så att temperaturen är 75 grader.
  7. Ta ut och citronkycklingen och servera den med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer