Citronkyckling

Citron, vitlök och örter ger en god smak på ugnsgrillad kyckling.
Här har jag valt en hel kyckling som jag styckat. Kycklinglår eller kycklingklubbor går också bra. Färsk majskyckling eller ekologisk kyckling är lite dyrare men godast. Hittar du ej färsk kyckling kan man köpa frysta kycklingdelar och tina dem.
Servera kycklingen med valfria tillbehör.
Förslag att laga till är kokt potatis och gräddsås på skyn från kycklingen; vidare kan du rosta potatisklyftor och servera med en kall sås av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök och lime. Couscoussallad, hummus och harissa är andra alternativ.
Grönsallad, bönsallad och tomatsallad passar också till.

4 portioner citronkyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 blad salvia eller 0,5 tsk torkad salvia
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba citronen och dela den. Pressa ur saften från en citronhalva i en ugnsform. Skär den andra halvan i skivor och lägg i ugnsformen.
  3. Lägg i smör, pressad vitlök, grovhackad rosmarin, salvia, salt och peppar i ugnsformen.
  4. Stycka kycklingen och lägg bitarna i ugnsformen.
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen. När smöret smält tar du ut kycklingen och vänder runt den i citronkryddningen.
  6. Stek kycklingen med skinnsidan uppåt i ca 50 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta gärna ut och ös eller pensla kycklingen efter halva tiden. Kontrollera gärna i mitten på en bit kyckling så att temperaturen är 75 grader.
  7. Ta ut och citronkycklingen och servera den med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer