Citronkyckling

Introduktion och förberedelse

Citronkyckling med vitlök och örter stekt i bitar i ugnen får god smak och blir saftig.

Serveringsförslag

Val av kyckling

Här har jag valt en hel kyckling som jag styckat. Kycklinglår eller kycklingklubbor går också bra. Färsk majskyckling eller ekologisk kyckling är lite dyrare men godast.

Hittar du ej färsk kyckling kan man köpa frysta kycklingdelar - gärna majskyckling - och tina dem övertäcka i kylen något dygn.

4 portioner citronkyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 blad salvia eller 0,5 tsk torkad salvia
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skrubba citronen och dela den. Pressa ur saften från en citronhalva i en ugnsform. Skär den andra halvan i skivor och lägg i ugnsformen.
  3. Lägg i smör, pressad vitlök, grovhackad rosmarin, salvia, salt och peppar i ugnsformen.
  4. Stycka kycklingen och lägg bitarna i ugnsformen.
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen. När smöret smält tar du ut kycklingen och vänder runt den i citronkryddningen.
  6. Stek kycklingen med skinnsidan uppåt i ca 50 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta gärna ut och ös eller pensla kycklingen efter halva tiden. Kontrollera gärna i mitten på en bit kyckling så att temperaturen är 75 grader.
  7. Ta ut och citronkycklingen och servera den med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14