Revbensspjäll med coleslaw
Introduktion och förberedelse
Revbensspjäll med coleslaw, grillad majs, rostad potatis och grönsallad.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Fläskbuljongen kan du spara och koka kålsoppa med.
Tillagning
- Dela spjällen i portionsbitar om de ej redan är delade.
- Täck med vatten i en kastrull och koka med lagerblad, salt och peppar i cirka 1 timme och 20 minuter. Ta upp och låt svalna något.
- Skala och riv ingefära fint. Skala och pressa vitlöken.
- Blanda ingefära, vitlök, rödvin, kanelstång, ketchup, soja och chili till en marinad i en stor skål.
- Marinera spjällen i minst en halvtimme upp till några timmar.
- Coleslaw: ta bort det yttersta bladet på kålen. Dela och skär i klyftor samt skär bort det grova rotfästet. Strimla sedan så tunt du kan och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt salt och arbeta in saltet någon minut så att kålen mjuknar.
- Skala och riv moroten fint samt tillsätt den.
- Blanda i majonnäs, matyoghurt och socker. Täck över och sätt i kylen till servering.
- Rostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär den i klyftor.
- Blanda den med olja och salt i en ugnsform eller stor stekpanna.
- Rosta potatisen i 20-25 minuter.
- Grönsallad: skölj sallad och tärna tomater samt lägg på ett fat. Droppa över lite olivolja och vinäger.
- Tänd utegrillen eller sätt ugnen på 225 grader.
- Grilla revbenen tills de fått fin färg några minuter på varje sida.
- I ugn: lägg revbensspjällen på en ugnsplåt och stek i ca 15 minuter tills revbenen fått fin färg.
- Grillad majs: smörj in majskolvarna med lite matolja och grilla dem så att de får färg runt om.
- Servera revbensspjällen med coleslaw - toppa revbenen med någon msk extra av marinaden - grillad majs, rostad potatis samt grönsallad med tomat. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal