Gurksoppa

Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättsoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm soppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.

6 portioner gurksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gurkor, stor vanliga
  • 0,5 purjolök eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong av kyckling eller grönsaker; eller mjölk eller vatten samt en kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala gurkorna med en potatisskalare.
  2. Skiva en och en halv gurka och lägg i en kastrull.
  3. Skölj och strimla purjolöken eller skala och hacka gul lök och tillsätt till gurkan.
  4. Fräs gurkan och löken i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt mjölet och rör om.
  6. Tillsätt lagerblad, buljong (eller vatten eller mjölk och buljongtärning), salt och vitpeppar.
  7. Rör om gurksoppan och låt stå och småkoka i en halvtimme.
  8. Häll upp i en bunke och tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av med ev. mer salt och vitpeppar. Gurksoppan kan serveras varm eller kall.
  9. Ställ gurksoppan att svalna och sedan bli kall i kylen om du vill servera kall gurksoppa. Gurksoppan kan såklart värmas igen och serveras varm. Hit kan du förbereda gurksoppan.
  10. Vid servering så kan du servera gurksoppan varm eller kall. Mixa gärna soppan med en stavmixer innan så den blir lite fluffig till servering.
  11. Serveringsförslag till gurksoppa är tillsätta en klick creme fraiche på soppan när den är upphälld. Vill du servera gurksoppan som fin förrätt kan du lägga en hög med några handpillade räkor, tärnat äpple, hackad dill och toppa gurksoppan med en klick rom och creme fraiche.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer