Varm avokadosoppa

Krämig och nyttig. Passa på ex. om du hittar billig färsk avokado som snart är övermogen. Eller gör soppan på fryst tärnad avokado - då är denna soppa mycket lättlagad, snabb samt kan dubbleras till många (soppan blir dock godast på färsk avokado). 

Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde. 

Till avokadosoppa kan du servera ett gott bröd med ex. färskost eller smör till. Rostade pumpafrön samt avokadoolja (eller olivolja) kan man garnera med.

För festligare varianter så kan soppan kan garneras som bild nummer två med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja. Eller kör klassikern avokadosoppa med räkor: en klick creme fraiche, hackad dill eller gräslök och några handpillade räkor så blir soppan en förrätt eller lyxigare sopplunch/middag. 

Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också. 

 

4 portioner varm avokadosoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram avokado i tärningar, 4-5 avokados
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning eller två msk grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl grädde
  • VALFRITT: 4 msk creme fraiche
  • 250 gram cocktailtomater
  • 100 gram fetaost
  • 1 avokado
  • 4 tsk avokadoolja eller olivolja
  • 0,5 dl rostade pumpakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärning eller pulver.
  2. Dela, kärna ur och gröp ur färsk avokado. Tärna den.
  3. Tillsätt avokado, citron, grädde, salt och peppar till den varma buljongen och koka upp.
  4. Mixa avokadosoppan slät med en stavmixer.
  5. Smaka av soppan med salt, peppar, citronsaft och creme fraiche.
  6. Servera soppan som den är eller garnera upp den.
  7. VALFRITT: Skölj och halvera tomater och lägg i en skål. Tillsätt smulad fetaost och en extra tärnad avokado samt lite citronsaft. Blanda ihop. Fördela som små högar i soppan när du hällt upp den. Rosta pumpafrön i en stekpanna några minuter under omrörning. Strö över soppan. Ringa lite avokadoolja eller olivolja över. Eller servera som en soppbuffé med bröd, pålägg, olja, fetaoströra samt rostade pumpafrön i skålar så kan folk ta själva.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer