Soppa med gröna ärtor

Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.

4 portioner soppa med gröna ärtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 purjolök
  • 1 grön paprika
  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Tillsätt chiliflakes.
  5. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Tillsätt till löken.
  6. Skölj, dela och kärna ur samt tärna paprikan. Tillsätt till löken.
  7. Tillsätt ärtorna, vatten samt buljongtärning.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 7-8 minuter.
  9. Fräs ev. tillbehör du vill ha till som svamp eller tärnade blandade rotfrukter. Eller knaperstek bacon samt koka ägg (att halvera).
  10. Tillsätt persilja och grädde.
  11. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Den kan också mosas med en elvisp eller potatisstöt om du ej har mixer men då blir den lite grövre men ändå god.
  12. Smaka av med salt och svart- eller vitpeppar.
  13. Servera soppan med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer