Soppa med gröna ärtor

Introduktion och förberedelse

Koka en god soppa med gröna ärtor, vitlök, chili, lök och paprika.

Serveringsförslag

Till fest

Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot.

Garnera med hackad bladpersilja.

Varianter

Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.

4 portioner soppa med gröna ärtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 purjolök
  • 1 grön paprika
  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Tillsätt chiliflakes.
  5. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Tillsätt till löken.
  6. Skölj, dela och kärna ur samt tärna paprikan. Tillsätt till löken.
  7. Tillsätt ärtorna, vatten samt buljongtärning.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 7-8 minuter.
  9. Fräs ev. tillbehör du vill ha till som svamp eller tärnade blandade rotfrukter. Eller knaperstek bacon samt koka ägg (att halvera).
  10. Tillsätt persilja och grädde.
  11. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Den kan också mosas med en elvisp eller potatisstöt om du ej har mixer men då blir den lite grövre men ändå god.
  12. Smaka av med salt och svart- eller vitpeppar.
  13. Servera soppan med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14

Tillbehör och liknande recept: