Potatissoppa Vichyssoise

Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm. Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar. 

Servera potatissoppa med gott bröd till. 1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.

6-8 portioner potatissoppa vichyssoise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 9 medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 l buljong (vatten + 1 grönsaksbuljongtärning), vatten eller mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm timjan
  • 3 dl grädde eller crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Lägg i potatisen. Låt fräsa någon minut. Rör om då och då så att inte löken bränns.
  5. Tillsätt sedan buljong, vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan koka i 20-25 minuter på svag värme eller tills potatisen är mjuk.
  7. Vispa/mosa sedan sönder potatisen.
  8. Krydda med salt, vitpeppar och ev. timjan.
  9. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  10. Potatissoppan kan serveras kall eller varm. Om du ska servera den kall så låt den svalna först innan du kyler den i kylskåpet.
  11. Rör i grädde eller crème fraiche innan servering.
  12. Hackad gräslök kan man ha på som garnering till potatissoppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer