Potatissoppa Vichyssoise

Introduktion och förberedelse

Min version av den klassiska franska potatissoppan Vichyssoise med svensk potatis, purjolök, grönsaksbuljong och en touch av grädde.

Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.

Serveringsförslag

  • Du kan exempelvis servera den till förrätt, lunch, ta med som lunchsoppa, lätt middag eller soppbuffé.
  • Soppan serveras vanligtvis kall. Men jag tycker den är lika god varm.
  • Till soppan kan du ha ett gott soppbröd, rågbullar, surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd samt en pålägg som färskost till.
  • Eller köpa bröd som bake-off baguette, surdegsbröd eller baguette.
  • På bilden hade jag en variant av ostgratinerade breadsticks av skivad baguette toppad med ost som jag värmde i ugnen 10 minuter på 200 grader tills de hade fin färg och osten smält.

Garnering

Vanligt är att garnera med hackad gräslök men jag tog lite färsk timjan på bilden. Andra örter som passar är persilja, körvel, oregano eller mejram.

Varianter

  • 1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i soppan.
  • Grädde kan bytas eller blandas med creme fraiche.
  • För vegan variant kan du fräsa i olivolja och ta i havregrädde på slutet.
  • Med mer potatis och grädde får du en vanlig potatissoppa.
  • Överkurs är att koka soppan med en hemgjord grönsaksbuljong.

Du behöver

Du behöver en gryta eller kastrull på minst 3 liter med tjock botten. Vidare en stavmixer.

Kall fransk potatissoppa Vishyssoise får smak av purjolök, grönsaksbuljong och grädde och mixas len och fin.
Kall fransk potatissoppa Vishyssoise får smak av purjolök, grönsaksbuljong och grädde och mixas len och fin.

4 portioner potatissoppa vichyssoise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 2 purjolökar
  • 2 msk smör
  • 1,4 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 6 medelstora potatisar, ca 600 gram, mjölig sort
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk färsk timjan till garnering (valfritt)
  • 3 msk gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort fula delar på purjolöken. Skär upp den längs med och skölj noga. Strimla purjolöken i tunna skivor. Sätt undan en dl till senare om du vill garnera med purjolök till servering - det är dock valfritt.
  2. Skala och finhacka gul lök.
  3. Fräs lök och purjolök i smör i en stor kastrull utan att ta färg i tre minuter.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt och peppar. Låt koka på låg värme.
  5. Skala och skiva potatisen tunt.
  6. Lägg i potatisen och koka på låg värme i 30 minuter.
  7. Smaka av och krydda mer salt och peppar om det behövs.
  8. Ställ åt sidan och låt svalna.
  9. Mixa soppan hastigt med en stavmixer eller i matberedare så den blir slät. Eller vispa eller stöt sönder så fint du kan.
  10. Ställ i kylen att bli kall.
  11. Till servering så rör du i grädden och serverar soppan kall.
  12. Soppan kan garneras med en dl strimlad purjolök samt lite färsk timjan, finhackad gräslök eller andra örter som du tycker passar.
  13. Soppan kan också serveras varm. Koka upp soppan och rör i grädden samt servera.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-14