Grillade vegetariska burgare med hirs, fetost och soltorkade tomater

Grillade eller stekta vegetariska burgare för grillen med hirs, fetost och soltorkade tomater.
Hirsburgare kan du servera vegoburgare som vanligt med hamburgerbröd.
Förslag är bottenbröd, majonnäs, hackad isberssallad, hirsburgare, ketchup, rödlök, tomatskivor, jalapenos och toppa med locket.
Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till vegetariska burgare.

4 portioner vegetariska burgare

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 dl hirs
  • 1 liter vatten till första uppkok av hirsen
  • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt till hirskoket
  • 1 dl kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 rödlök
  • 150 g fetaost
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka hirsen: Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Blanda den kalla kokta hirsen med kesella, ägg och ströbröd.
  6. Skala och finhacka rödlöken. Tärna fetaosten. Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop allt till en smet och smaka av med peppar och salt.
  7. Forma 12 bollar och platta ut dem till 2 cm tjocka vegetariska burgare. Pensla med olivolja.
  8. Grilla eller stek de vegetariska burgarna i ca 5 minuter per sida tills de är genomvarma och har fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer