Hamburgerbröd med torrjäst

Baka hamburgerbröd med torrjäst utan färsk jäst. Du behöver lite mer tid men det blir jättegoda hamburgerbröd. Toppa med sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön om du vill.
1 påse kronjäst för matbröd väger 12 gram så det har jag använt här till en sats bröd. Vill du baka med färsk jäst så kan du ta ett paket (50 gram) färsk jäst för matbröd och då behöver man inte jäsa så länge vid sista jäsningen.
Hamburgerbröd du en äter direkt kan man frysa in.

16 hamburgerbröd

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Garnering: 1 dl frön av valfri sort som ex. sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt eller majsmjöl (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 2 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60-90 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in en plåt i taget och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter.
  14. Ta ut hamburgerbröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer