Grönsaksspett
Introduktion och förberedelse
Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat.
Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.
Serveringsförslag
- Passar som grönsakstillbehör till det mesta. Jag hade spetten till grillad salsiccia. Fler förslag är till grillad korv, köttspett, fläskkarré eller grillad halloumi.
- Servera gärna på ett fat med lite extra olivolja, hackad persilja samt flingsalt. Fin balsamvinäger passar också att ringla över.
- En variant är med en klick smör som får smälta över de varma grönsakerna. Samt flingsalt eller vanligt salt.
- Extra festligt är med kryddsmör som pepparrotssmör, persiljesmör, Cafe de Paris eller Hollandaisesmör.
- Eller servera grönsaksspetten som vegetarisk huvudrätt med grillad potatis, grillade morötter och en kall gräddfilssås med sweet chili.
Varianter
Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:
- Hela eller halverade champinjoner.
- Aubergine - skär i halvmånar.
- Bitar av färsk ananas.
- Grovt delade bitar av purjolök.
- Klyftad gul lök eller knipplök.
- Kokta små fasta potatisar.
- Små babyplommontomater eller cocktailtomater.
Val av spett
Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också.
Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna).
Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.
I ugnen
Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden.
Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.
Tillagning
- Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar likt halvmånar.
- Skala och dela rödlöken. Dela på halva och ta isär i bitar.
- Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Blanda grönsakerna med oljan. Varva grönsakerna på fyra spett.
- Grilla grönsaksspetten i ca 10 minuter runt om så de får fin färg men ej blir brända.
- Pensla gärna dem med resten av oljan någon gång under tiden.
- Lägg upp på fat eller tallrik och servera. Gott är att strö lite flingsalt över på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal