Fransk löksoppa med konjak

Introduktion och förberedelse

En klassisk fransk löksoppa med gul lök som flamberats med konjak och smaksatts med vitt vin samt toppats med ostkrutonger.

Lök är riktigt billigt och underskattat gott. Festligt blir det med lite konjak - men man behöver ej ha så mycket i - det är valfritt med mängden konjak.

Du kan utesluta konjak och laga en enklare löksoppa som passar till vardags om du vill det.

Lättlagat och billigt till många

En bra och prisvärd soppa att dubblera receptet på och laga till många som förrätt på fest.

Till många är ett alternativt sätt att servera att lägga två långa krutonger eller smördegspinnar på sopptallrikens kant istället för att ha krutonger i soppan.

Serveringsförslag

Löksoppa passar som en förrätt men också som en lättare lunch eller middag.

Kan förberedas innan

Löksoppan blir ännu godare dagen efter då den stått till sig lite i smaken. Den kan därför förberedas i god tid.

Vegetarisk variant

Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.

Att dricka till

Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk torr cider.

4 portioner fransk löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk smör
  • 5 st gula eller röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g bacon eller rökt fläsk (valfritt)
  • 0,5 dl konjak
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter hönsbuljong eller vatten och kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar
  • Ost- och vitlökskrutonger: 0,5 vit limpa eller baguette
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 30 g gratängost eller riven mozzarella
  • 30 g parmesanost

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. #Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
  11. Skala och pressa vitlök samt blanda den med olivolja i en skål.
  12. Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
  13. Riv osten och strö den över krutongerna.
  14. Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg osten smält.
  15. Servera en hög krutonger på toppen av soppan på varje tallrik löksoppa. Servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-18

Tillbehör och liknande recept: