Rödlökssoppa med krutonger

En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.
Servera gärna knapriga selleristavar till.
En god öl passar till löksoppa.
Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner rödlökssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja eller smör
  • 500 gram rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm timjan
  • 2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 dl ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk socker
  • Krutonger: 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 klyfta vitklök
  • 2 dl riven ost som ex. mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör i botten.
  2. Skala och hacka vitlöken samt lägg med löken.
  3. Fräs lök och vitlök några minuter och rör om då och då.
  4. Pudra över vetemjöl och rör om.
  5. Tillsätt vatten eller buljong rör om samt koka upp.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Tillsätt soja, salt, peppar, citronsaft samt socker och rör om.
  8. Koka löksoppan minst 10 minuter upp till en timme på låg värme. Den blir ännu om den sedan får stå till sig till dagen efter.
  9. Smaka av soppan med salt och peppar. Låt småkoka medan du gör krutonger.
  10. Krutonger: Sätt ugnen på grill.
  11. Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ut vitlöken i olivolja eller smält smör.
  12. Skär bröden i 1x1 cm tärningar.
  13. Blanda brödtärningarna med vitlöken samt riven ost, parmesan, basilika och salt.
  14. Sprid ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grilla dem i ugnen några minuter tills de har fått fin färg och osten smält.
  15. Servera rödlökssoppan med krutongerna samt ev. stavar av selleri.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer