Frästa svarta bönor

Frästa svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. Frästa svarta bönor är en variant av mexikanska Refried beans. Goda till Texmexbuffén att ha i tortillas, tacos mm.
Koka gärna egna svarta bönor enligt paket. En god idé är att koka ett paket och spara undan det som blir över i frysen. Det är både godare och billigare än de färdigkokta på burk som dock också går att använda såklart.
Detta är en variant av de mexikanska Refried beans (som också finns på burk). Det innebär att man fräser upp redan kokta bönor - här med hackad lök och vitlök.
Det blir också gott att bara blanda ihop bönorna med hackad lök och pressad vitlök utan att fräsa lök, vitlök och bönor.

4 portioner frästa svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta svarta bönor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull några minuter. Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut. Det gör inget om de mosas ihop. Du kan också bara blanda hackad lök och pressad vitlök i en skål.
  4. Skölj och hacka bladpersilja grovt. Rör i bönorna.
  5. Smaka av bönorna med vinäger, salt och vitpeppar.
  6. Servera de svarta bönorna i en skål till texmexbuffé eller som tillbehör till vad du vill ex. grillat.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer