Koktider för bönor, kikärter och linser

Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.

Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen. Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.

Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.

Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyller på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.

1 pkt kokta bönor, kikärter eller linser

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 500 gram (ett paket) adzukibönor, black eye, små vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, stora vita bönor, sojabönor, gröna linser eller skalade röda linser.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 12-24 timmar, förslagsvis över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Gröna linser och skalade linser behövs ej blötläggas. Se paket.
  2. Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca en 1 timme mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart.
  3. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på vatten och börja koka upp.
  4. Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den.
  5. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök.
  6. Koka under lock på svag värme enligt nedan koktider.
  7. Koktiderna nedan är för bönor och kikärter som varit blötlagda minst över natten. Lägg på minst en timme koktid om de ej varit blötlagda. Linser behövs ej blötläggas alls.
  8. ADZUKIBÖNOR: 30 minuters koktid
  9. BLACK EYE BÖNOR: 30 minuters koktid
  10. SMÅ VITA BÖNOR: 45 minuters koktid
  11. SVARTA BÖNOR: 45 minuters koktid
  12. BRUNA BÖNOR: 1 timmes koktid
  13. KIDNEYBÖNOR: 1 timmes koktid
  14. STORA VITA BÖNOR: 1,5 timmes koktid
  15. SOJABÖNOR: 1,5 timmes koktid
  16. KIKÄRTER: 1 timmes koktid
  17. GRÖNA LINSER: 30 minuters koktid
  18. SKALADE RÖDA LINSER: 10 minuters koktid
  19. Smaka på bönorna och känn om de behöver kokas mer. Koktiden kan variera.
  20. Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare (för hållbarhetens skull).
  21. Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i frysen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer