Mexikanska svarta bönor

Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.
Gott till tortillas, tacos, mackor och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.
Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.
Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten.
Om du vill kan du ta buljong istället för vatten. Eller tillsätta valfri buljongtärning.

6 portioner svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  2. Fräs i olja några minuter.
  3. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress.
  6. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer