Fiskgryta

Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran. Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.

6 portioner fiskgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran (valfritt) eller något krm gurkmeja
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk torkade grovt krossade hela fänkålsfrön
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 pkt krossade tomater, 500 gram
  • 2 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 500 gram potatis, fast sort ex. delikatesspotatis
  • 200 gram broccoli, fryst eller färsk
  • 200 gram blomkål, fryst eller färsk
  • 500 gram vit fisk, ex. färsk eller fryst torsk eller allaska pollok (1 pkt)
  • 300 gram laxfilé, ex. 1 pkt frysta laxtärningar
  • 100 gram skalade räkor
  • 100 gram musslor utan skal (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vitvinsvinägerTillbehör:2 dl rouille eller aioli
  • 1 ljust bröd som baguette eller ljust surdegsbröd

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlöken.
  2. Fräs utan att ta färg i en stor gryta eller kastrull med olivoljan. Rör då och då.
  3. Dela under tiden fänkål i klyftor och skär bort den hårda stammen i mitten. Hacka eller strimla fänkålen och tillsätt till löken.
  4. Rör i tomatpuré samt saffran.
  5. Tillsätt timjan, torkad fänkål, chiliflakes och cayennepeppar.
  6. Rör i krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp medan du sköljer, putsar och delar potatisarna (de behövs ej skalas om de ha fint skal).
  7. Tillsätt potatisen och koka på medelvärme i 20 minuter.
  8. Har du fryst vit fisk i block som ej är tinad så kan du tillsätta den i fryst tillstånd direkt i grytan och låta koka med potatisen efter 10 minuter.
  9. Skär färsk broccoli och blomkål i buketter. Tillsätt broccoli och blomkål. Låt koka fem minuter.
  10. Förbered fisk - skär tinad eller färsk fisk i tärningar (valfritt). Fisken kan också läggas i som hela bitar (utan skinn) - när fisken kokat några minuter så kan man dela den grovt i bitar med en slev.
  11. Tillsätt fisken till grytan och koka den klar några minuter tills fiskköttet faller sönder i bitar.
  12. Tillsätt räkor och musslor samt grädde. Rör om och koka upp.
  13. Smaka av fiskgrytan med salt och vitvinsvinäger.
  14. Servera fiskgrytan med aioli eller rouille samt ett gott bröd. En matsked aioli eller rouille på varje portion fiskgryta brukar vara lagom.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer