Klar fisksoppa med torsk och räkor

En fisksoppa med klar fiskbuljong som är snabb, nyttig och lätt att laga.
Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
Snabbt och enkelt är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med ex. grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Garnering: krutonger av rostat bröd eller brödtärningar som rostats med olivolja i en panna (valfritt)
Rivet citronskal (valfritt)

4 portioner klar fisksoppa med torsk och räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram fryst torsk
  • 24 räkor med skal
  • 400 gram fast potatis
  • 2 dm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram färsk spenat eller motsvarande frusen
  • 1,2 liter vatten
  • 3 tärningar fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin

Tillagning

  1. Skala räkor. Lägg räkskalen i en kastrull samt spara räkorna i kylen till senare.
  2. Skala och pressa vitlök. Tillsätt med räkskalen.
  3. Fräs räkskal och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten samt buljongtärning. Koka upp och låt stå medan du skalar och tärnar potatis.
  5. Sila av buljongen och använd den till att koka potatisen i ca 15 minuter i en kastrull.
  6. Skölj och strimla purjolök och tillsätt till buljongen.
  7. Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med spenat.
  8. Koka upp fisken.
  9. Tillsätt räkorna och koka upp.
  10. Garnera gärna fisksoppan med krutongen samt rivet citronskal vid servering.
  11. Fisksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer