Klar fisksoppa med torsk och räkor

En fisksoppa med klar fiskbuljong som är snabb, nyttig och lätt att laga.
Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
Snabbt och enkelt är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med ex. grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Garnering: krutonger av rostat bröd eller brödtärningar som rostats med olivolja i en panna (valfritt)
Rivet citronskal (valfritt)

4 portioner klar fisksoppa med torsk och räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram fryst torsk
  • 24 räkor med skal
  • 400 gram fast potatis
  • 2 dm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram färsk spenat eller motsvarande frusen
  • 1,2 liter vatten
  • 3 tärningar fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin

Tillagning

  1. Skala räkor. Lägg räkskalen i en kastrull samt spara räkorna i kylen till senare.
  2. Skala och pressa vitlök. Tillsätt med räkskalen.
  3. Fräs räkskal och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten samt buljongtärning. Koka upp och låt stå medan du skalar och tärnar potatis.
  5. Sila av buljongen och använd den till att koka potatisen i ca 15 minuter i en kastrull.
  6. Skölj och strimla purjolök och tillsätt till buljongen.
  7. Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med spenat.
  8. Koka upp fisken.
  9. Tillsätt räkorna och koka upp.
  10. Garnera gärna fisksoppan med krutongen samt rivet citronskal vid servering.
  11. Fisksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer