Fiskgryta med potatis

Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.

4 portioner fiskgryta med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 färsk fänkål
  • 200 gram vitkålshuvud
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 burk hela tomater
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 300 gram potatis, fast sort
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 buljongtärningar
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 krm garam masala
  • 1 broccoli
  • 1 rödlök
  • 150 gram gröna bönor, haricots verts
  • 1 morot
  • 400 gram sej eller torsk, färsk eller fryst
  • 200 gram lax, färsk eller fryst
  • 4 msk vinäger, vit eller röd
  • 2 msk fisksås, thailändsk
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den och tillsätt till kastrullen.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Rensa, dela och hacka fänkål i 1x1 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Skär vitkålen i grova bitar ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  7. Pudra över mjöl och rör ut.
  8. Tillsätt burktomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt vatten och grädde och koka upp samt låt småkoka under lock.
  10. Skala under tiden potatisen och dela den i ca 3x3 cm bitar.
  11. Tillsätt potatisen och koka upp.
  12. Tillsätt salt, socker, vitpeppar, buljongtärningar, fisksås, stjärnanis samt garam masala.
  13. Koka fiskgrytan på medelvärme i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  14. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Använd gärna stammen - dela och hacka den och koka med i fiskgrytan. Lägg broccolibuketterna i en skål så länge.
  15. Skala och klyfta rödlöken och lägg i skålen.
  16. Skölj bönor och skär bort ev. fula ändar samt dela dem på mitten. Lägg i skålen.
  17. Skala moroten, dela den och strimla den. Lägg i skålen.
  18. Tillsätt grönsakerna och koka fiskgrytan ytterligare i 5 minuter under lock.
  19. Med färsk fisk: Skär fisken i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fisken när potatis och grönsaker kokt mjuka. Låt koka upp. Rör om. Koka i någon minut tills fiskbitarna är genomkokta.
  20. Med fryst fisk: Använder du fryst fisk så lägger du i den när potatisen kokat ca en kvart så fisken hinner tina och bli genomkokt. Du behöver ej dela fisken i bitar (om den frysta fisken är för hård att skär i) utan du kan mosa sönder den med en slev sedan när den tinat och kokar i grytan.
  21. Smaka av fiskgrytan med vinäger, fisksås, salt, vitpeppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  22. Servera fisksoppan med vitlöksmajonnäs samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer