AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Finska pinnar finskapinnar

Finska pinnar finskapinnar Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
50 st finska pinnar
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 50 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • Till pensling och garnering: 1 äggvita
  • 2 dl pärlsocker
  • 1 dl hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla mandeln några minuter i kokande vatten, kyl av och skala och mal mandeln eller mixa i matberedare.
  3. Blanda mandel med mjöl, socker och matfett i en bunke eller i matberedaren. Slå in degen i plastfolie och kyl degen i frysen någon halvtimme.
  4. Rulla kakdegen till fingertjocka längder på mjölat bakbord.
  5. Lägg längderna tätt intill varandra.
  6. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan.
  7. Strö på pärlsocker och hackad mandel.
  8. Skär längderna i 4 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
  9. Grädda finska pinnarna i ca 12 min eller tills de fått ljus brun färg.
  10. Ta ut finska pinnarna och låt dem svalna.


 

Fler recept ur samma kategori som Finska pinnar finskapinnar:

Cupcakes med frosting
Cupcakes med frosting. Cupcakes eller muffins med massor av god frosting i olika färger toppade med strössel.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Du behöver 8 stora eller 12 medelstora muffinsformar. Och gärna en hel muffinspanna.
Cornflakeskakor
Cornflakeskakor. Kakor med cornflakes som är enkla att laga.
De behöver ej bakas i ugn utan man smälter smör med socker, sirap, kakao och choklad samt vänder runt cornflakes.
Cornflakeskakorna kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett. Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad. Sirap kan bytas mot honung.
En enklare variant av cornflakeskakor är att helt enkelt smälta mörk eller ljus choklad över vattenbad och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.
Cheesecake med lime
En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk

Gilla oss på Facebook