Brysselkex

Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg. Sockret runt kanterna kan även färgas rött.
Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika.
Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.

ca 50 st brysselkex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Kanten: 1 ägg
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker
  • 2 droppar röd hushållsfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Baka brysselkexen i ca 10 minuter.
  10. Ta ut och låt brysselkexen svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer