Milanopinnar

Mördegskakor med mandelmassa i mitten garnerade med mandel.
Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).
Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.
Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.

30 stycken Milanopinnar

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 gram smör
  • 0,75 dl florsocker eller strösocker
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 äggvita till pensling
  • 0,5 dl strösocker till garnering
  • 50 gram flagad eller fint skivad till garnering

Tillagning

  1. Mät upp mjöl i en bunke.
  2. Tärna smöret och tillsätt tillsammans med socker och äggula.
  3. Blanda och knåda ihop till en mördeg.
  4. Slå in mördegen i plastfolie och lägg den att vila i kylen minst en timme.
  5. Riv mandelmassan på grovt rivjärn och blanda med äggvitor till en deg. Ett alternativ är att använda en matberedare med kniv.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Kavla ut mördegen på mjölat bakbord ca 4 mm tjock. Skär ut rektanglar på 6x8 cm i storlek.
  8. Lägg ca 1,5 msk mandelmassa längs ena långsidan och rulla ihop till rullar likt pinnar.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med några cm mellanrum.
  10. Pensla pinnarna med äggvita och strö på någon nypa socker och mandel på varje pinne.
  11. Grädda Milanopinnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna på galler. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer