Falukorvslåda med pasta

Introduktion och förberedelse

Falukorvslåda med pasta, purjolök och tomat kryddad med oregano, sambal oelek chili och ketchup.

En smakrik variant på makaronilåda fylld med falukorv.

Serveringsförslag

  • Korvlådan passar till vardags eller helg som lunch, middag eller lunchlåda.
  • Jag hade strimlad romansallad, morot och cocktailtomater med lite balsamvinäger och olivolja på till. Alternativ är en grönsallad eller tomatsallad.

Tips

  • Falukorv kan bytas mot kassler, skinka eller stekt lunchkorv, fläsk, bacon, halloumi eller grillad kyckling. Eller mot soltorkade tomater för en vegetarisk låda.
  • Grädden kan bytas mot mer mjölk.
  • Tomater, purjolök, sambal oelek, oregano samt ketchup är valfritt att ha i.
  • Annat som passar i är vitlök, basilika, timjan, fetaost, ajvar, morot, salladslök, paprika, gul lök med mera.

4 portioner falukorvslåda med pasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som cavatappi, jättemakaroner, skruvar, makaroner eller valfri liknande sort
  • 400 gram falukorv
  • 1 msk smör
  • 20 cm purjolök, 100 gram
  • 10 cocktailtomater
  • 3 ägg M
  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 3 msk ketchup
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 100 gram riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Koka upp vatten till pasta.
  2. Skär falukorven i stavar eller tärningar.
  3. Dela och skölj purjolök samt strimla den.
  4. Koka pastan enligt paket. Jag använde cavatappi och kokade i 8 minuter.
  5. Bryn falukorven i fett i en stekpanna 5 minuter.
  6. Tillsätt purjolöken och stek några minuter till.
  7. Skölj och dela cocktailtomater.
  8. Blanda ihop ägg, mjölk, grädde, salt, peppar, ketchup, oregano och sambal oelek samt hälften av osten till en äggstanning i en skål.
  9. Häll av pastan.
  10. Sprid ut pastan i en ugnsform eller gratängform på ca 24x30 cm eller liknande.
  11. Lägg i purjolök, falukorv och tomater. Blanda runt något.
  12. Häll på äggstanningen samt fördela över resten av osten.
  13. Grädda falukorvslådan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den fått färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Gott till är sallad.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 435 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-13

Tillbehör och liknande recept: