Makaroner med ost och soltorkade tomater

En god variant på Mac and Cheese smaksatt med olika sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig och gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella
  • 8 styck soltorkade tomater i olja
  • 2 dl gröna ärtor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  4. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  5. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  6. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  7. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  8. Tillsätt de gröna ärtorna och låt de koka med makaronerna.
  9. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  10. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  11. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  12. Riv under tiden osten. Hacka soltorkade tomater.
  13. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  14. Blanda de kokta makaronerna och ärtorna med osten samt hackade soltorkade tomater och lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  15. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått lite färg.
  16. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad samt tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer