Pastalåda med rökt lax

Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Servera gärna med en grönsallad, cocktailtomater samt avokado vänd i olivolja, vinäger samt peppar.

4 portioner pastalåda med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne, skruvar, gnocchi eller valfri sort
  • 200 gram rökt lax eller gravad lax
  • 1 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Tillbehör: 4 klyftor citron
  • 2 dl skirat smör

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tärna lax.
  4. Hacka dill.
  5. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och smörj med lite smör i botten och kanter.
  6. Vispa samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av pastan i ett durkslag när den kokat klart.
  8. Häll upp hälften av dem till ett lager i formen.
  9. Fördela hackad dill samt lax i ett lager på pastan.
  10. Toppa med resten av pastan.
  11. Häll på äggstanningen.
  12. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  13. Grädda pastalaxlådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  14. Skira smör i en kastrull (smält det tills det blir lätt gyllene).
  15. Skär citron i klyftor. Förbered sallad.
  16. Servera med skirat smör, citronklyftor, sallad samt ev. garnera med någon kvist färsk dill.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer