Enkel äppelpaj med smördeg

Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle. Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen. 

Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).

Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen. Receptet kan också halveras till en mindre form. Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.

12 portioner enkel äppelpaj med smördeg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 1 paket kyld smördeg, 25x42 cm eller tre plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera
  • 8 äpplen, gärna svenska
  • 150 g mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

Tillagning

  1. Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
  4. Hacka mandeln och tillsätt den.
  5. Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
  6. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
  7. Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
  8. Bred ut äppelblandningen över smördegen.
  9. Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
  11. Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer