Äppelrosor

Äppelrosor är en slags smördegsbullar med äppelskivor inlindade i smördeg, socker, kanel och aprikosmarmelad.

Enkelt att baka med färdig smördeg. Använd rött äpple med skalet kvar så får du färgen likt rosor. Räkna 200 gram smördeg till fyra äppelrosor. Här har jag använt Icas smördegsplattor på 100 gram styck. Du kan såklart ta annan smördeg också ex. färsk från kylen på rulle. Kavla ut smördegen något om den är tjock (som ex. Icas smördegsplattor är) till remsor på 6x30 cm.

Du behöver stabila formar att baka äppelrosorna i ex. varsin stor tredubbel muffinsform i papp, stora aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin typ creme brulée från Pillivuyt.

4 st äppelrosor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 plattor smördeg 10x20 cm
  • 1 rött äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk mjukt smör till formarna
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Skölj äpplet och dela det på mitten.
  2. Skär varje halva i tunna fina skivor.
  3. Skär bort eller ta ut kärnorna och kärnhuset med en håltagare.
  4. Bred ut äppelskivorna i en djup tallrik.
  5. Pressa saften av citronen.
  6. Pensla på citronsaft på äppelskivorna.
  7. Kör dem i mikron på full effekt i 1,5 minuter.
  8. Ta ut och slå in i plastfolie. Låt stå.
  9. Blanda socker och kanel i en skål.
  10. Mät upp aprikosmarmelad i en skål.
  11. Dela varje platta på längden till fyra delar.
  12. Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Kavla ut på mjölat bakbord till 6 cm breda och 30 cm långa remsor.
  14. Pensla på aprikosmarmelad på smördegen.
  15. Strö på hälften av sockret och kanelblandningen.
  16. Fördela äppelskivorna med den röda sidan av skalet upp så att färgen syns sedan när du bakat dem. På övre halvan av smördegsremsorna så att det är 3 cm kvar nedåt
  17. Strö på resten av sockret och kanelblandningen.
  18. Vik upp 3 cm av den nedre delen av smördegen över äppelskivorna.
  19. Rulla ihop dem till rullar likt rosor.
  20. Smörj formar med lite smör.
  21. Lägg dem varsin stor tredubbel muffinsform i papp, aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin.
  22. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
  23. Ta ut och låt svalna något. Ta försiktigt ur formarna om de ej är i papp. Garnera med pudrat florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer