Tarte Tatin fransk äppelkaka

Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Du kan använda frysta tinade smördegsplattor eller färsk kyld smördeg på rulle. Du behöver smördeg så att du kan täcka den panna du ska laga tarte tatin i.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.

4 portioner tarte tatin fransk äppelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 50 gram smör
  • 5 stycken fasta äpplen som ex. Aroma
  • 3 stycken ark frysta smördegsplattor à ca 8x17 cm

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  3. Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det ej bränns.
  4. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.
  5. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
  6. Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.
  7. Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter.
  8. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  9. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.
  10. Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp.
  11. Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer