Smördegsinbakade päron med karamell

Smördegsinbakade päron med karamell smaksatt med rom serverat med vaniljglass. En variant på Tarte Tatin med päron individuellt inslagna i smördeg.
Vintips till päronen är ett sött dessertvin ex. en Trockenbeerenauslese från Österrike eller Tyskland.
Du kan förbereda päronen fram tills de ska in i ugnen och förvara kallt tills det är dags.

4 portioner smördegsinbakade päron

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 2 päron, gärna Conference
  • 100 gram strösocker
  • 4 hela stjärnanis
  • 1 vaniljstång
  • 250 gram färsk smördeg, ex. Sara Lee
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 125 gram socker, gärna rörsocker
  • 125 gram smör
  • 2 msk rom

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp strösocker med 0,5 liter vatten i en kastrull. Tillsätt stjärnanis och vaniljstången.
  3. Skala päronen, dela dem och gröp ur kärnhuset t ex med en melon-kul-skopa eller tesked.
  4. Lägg i päronen och koka upp samt sjud i 5 minuter. Sätt åt sidan att svalna i lagen.
  5. Ta upp stjärnanisen och vaniljstången och spara.
  6. Sockerlag: smält smör, tillsätt rörsocker och rom tillsammans i en ugnsfast stekpanna med höga kanter. Koka tills den är en ljust brun karamell. Fortsätt under tiden med päronen.
  7. Ta upp päronen och tryck fast en stjärnanis i varje håla där kärnhuset suttit.
  8. Skär vaniljstängen i fyra bitar.
  9. Använd en liten kniv för att skära bort skaftet på päronet och sätt i en bit vaniljstång istället.
  10. Rulla ut smördegen.
  11. Lägg päronen med stjärnanisen nedåt på en skärbräda.
  12. Täck päron med smördeg och skär rent längs kanterna på päronen. Lägg över på en bricka. Fortsätt tills alla päron är inslagna i smördeg.
  13. Lägg i päronen i karamellen med stjärnanisen nedåt (alltså med smördegen uppåt).
  14. Pudra över ett lager florsocker över smördegen.
  15. Baka päronen i 10 min i ugnen. Höj ev. värmen i några extra minuter och sätt på grillen så att smördegen får fin färg.
  16. Ta fram vaniljglassen så att den blir mjuk under tiden du gräddar päronen.
  17. Servering: Ta en stekspade under varje päron och flippa över dem med stjärnanisen uppåt på tallrik, skopa över lite karamell och kula upp glassen bredvid. Garnera ev. med pudrat florsocker och en extra stärnanis (obs den ska ej ätas upp).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer