Äppelkaka i långpanna

En kaka med sockerkakssmet, äpplen, kanel och socker. Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.
Räkna att du får ut 24 bitar äppelkaka på en långpanna.
Enkel att laga till många eller att fylla frysen med.
Köp gärna svenska kravmärkta äpplen. Ta sex stora äpplen eller 8 mindre.

1 långpanna äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 5 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, 1 tsk kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en långpanna med höga kanter med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor i smeten.
  11. Grädda äppelkakan i 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Pudra över resten av kanelen.
  13. Ta ut och låt svalna något på galler.
  14. Strö över några tsk socker.
  15. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i sex rader vertikalt och 4 rader horisontellt till 24 bitar.
  16. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 3.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer