Tysk äppelkaka

Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelkaka med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.

Servera apfelstrudel med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.

4-6 p tysk äppelkaka Apfelstrudel

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 3/4 dl socker
  • 2 msk rom
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 bit smördeg (finns färdig fryst)
  • 1 ägg
  • Florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Tina smördegen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och tärna äpplen och lägg i en stor bunke.
  4. Hacka nötter grovt.
  5. Blanda nötter med äpplen, socker, rom, russin, nötter och kanel i bunken.
  6. Kavla ut en platta smördeg på mjölat bakbord till minst dubbla storleken - gärna större till en stor rektangel.
  7. Lägg på äppelfyllningen på nedre halvan längs med långkanten, vik över degen och gör en rulle - en så kallad strudel.
  8. Lägg smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Pensla apfelstrudeln med uppvispat ägg.
  10. Baka apfelstrudeln i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
  11. Låt apfelstrudeln svalna något och garnera med att sikta över florsocker.
  12. Servera apfelstrudel varm eller kall med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer