Äppeltarte

Äppeltarte eller äppletarte. En äppelpaj eller tarte med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i pajen och kokos på toppen.
Äppeltarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt ev. calvados; vaniljglass eller vaniljsås.

12 portioner äppeltarte

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Fyllning: 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajsskal: Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 10 minuter och ta sedan ut pajskalet.
  7. Förbered fyllningen: Skala äpplen och kärna ur.
  8. Skiva äpplena tunt ex. med kniv, mandolin eller osthyvel.
  9. Lägg ett lager äppelskivor i botten på pajformen och strö över ett tunt lager socker. Fortsätt varva äppelskivor och socker samt strö över några russin här och där tills äpplen, socker och russin är slut. Tryck till äpplena så att de plattas ut jämnt.
  10. Strö över kokosen.
  11. Grädda äppeltarten i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills äpplena mjuknat och tarten fått fin färg.
  12. Ta ut och låt äppeltarten svalna något innan servering.
  13. Vispa ev. grädde och smaksätt med något krm kanel samt någon tsk vaniljsocker. Eller servera äppeltarten med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer