Äppelrutor

Äppelrutor i långpanna. En enkel variant med äppelbitar i en slags maräng- och sockerkakssmet som blir lite seg och knaprig. Vispat ägg, socker samt mjöl toppat med hyvlat smör och äppelklyftor på toppen. 

Förslag till bär och frukt att toppa äppelrutorna med
- ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning. 

Variera äppelrutorna genom att strö över något eller blanda av följande: 
- 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter. 
- 1 dl kokosflingor. 

Lite extra tips på hur du bakar äppelrutorna: 
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka. Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får du ut ca 24 bitar. Går fint att frysa in. 

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 äppelrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg, ekologiska
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 3 äpplen, ekologiska
  • 1 tsk socker till äpplena
  • 1 tsk kanel till äpplena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Mät upp ägg och socker i en skål.
  3. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  4. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
  5. Skölj och skala äpplen (valfritt) och kärna ur dem. Skär i klyftor. Blanda med socker och kanel.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Stick ner äppelklyftor jämnt fördelat i smeten.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över äpplena och kaksmeten.
  11. Grädda äppelrutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera som de är. Gärna varma. Blir också goda med vaniljsås, vaniljglass eller grädde. Förslag är att värma något och servera med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer