Chokladpaj med mörk och vit choklad

En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.

12-16 portioner chokladkaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 g vit choklad, typ Lindt eller blockchoklad
  • 100 gram mörk choklad, 70 % eller blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • Någon msk smör och ströbröd till att bröa form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
  4. Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
  5. Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
  6. Häll ut vattenbadet.
  7. Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
  8. Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
  9. Lägg i en dl socker i varje bunke.
  10. Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
  11. Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
  12. Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
  13. Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
  14. Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
  15. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
  16. Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
  17. Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
  18. Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
  19. Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
  20. Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
  21. Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
  22. Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer