Chokladpaj med valnötter

En kladdig och mumsig paj eller tårta med choklad. Serveras varm med vaniljglass, hallonsorbet, vispad grädde, körsbärssylt eller passionsfrukt.
Vill du ha fina bitar till dessert så kan du stämpla ut rundlar och servera på tallrik. Pajen är dock för lös att skäras i bitar så den får annars skedas upp.
En slags bakad chokladmousse utan mjöl. Tillsätter du ca en dl vetemjöl får du en något fastare chokladkaka likt kladdkaka.
Glutenfri (utan mjöl). Med laktosfritt smör får du en även en laktosfri chokladtårta.

8 portioner chokladpaj med valnötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram socker
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 150 gram valnötter (utan skal)
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass eller hallonsorbet
  • 2 dl grädde
  • 2 dl körsbärssylt eller passionsfruktspulp

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan att svalna av.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt några minuter i en stor bunke.
  4. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål.
  5. Smält i mikro i korta omgångar samt rör mellan. Du kan också smälta chokladen under omrörning över en bred stekpanna (med höga kanter) med sjudande vatten i.
  6. Hacka valnötterna.
  7. Vänd i den smälta chokladen sedan smöret och sist hälften av valnötterna i ägg- och sockerblandningen.
  8. Häll chokladsmeten i en pajform.
  9. Strö över resten av valnötterna.
  10. Grädda chokladpajen i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer