Chokladpaj med valnötter

Introduktion och förberedelse

Baka en kladdig och mumsig chokladpaj eller tårta med choklad.

En slags bakad chokladmousse utan mjöl. Chokladpajen är glutenfri.

Serveringsförslag

Serveras varm med vaniljglass, hallonsorbet, vispad grädde, körsbärssylt eller passionsfrukt.

Tips

Vill du ha fina bitar till dessert så kan du stämpla ut rundlar och servera på tallrik. Pajen är dock för lös att skäras i bitar så den får annars skedas upp.

Varianter

  • Tillsätter du ca en dl vetemjöl får du en något fastare chokladkaka likt kladdkaka.
  • Med laktosfritt smör får du en även en laktosfri chokladtårta.

8 portioner chokladpaj med valnötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram socker
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 150 gram valnötter (utan skal)
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass eller hallonsorbet
  • 2 dl grädde
  • 2 dl körsbärssylt eller passionsfruktspulp

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan att svalna av.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt några minuter i en stor bunke.
  4. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål.
  5. Smält i mikro i korta omgångar samt rör mellan. Du kan också smälta chokladen under omrörning över en bred stekpanna (med höga kanter) med sjudande vatten i.
  6. Hacka valnötterna.
  7. Vänd i den smälta chokladen sedan smöret och sist hälften av valnötterna i ägg- och sockerblandningen.
  8. Häll chokladsmeten i en pajform.
  9. Strö över resten av valnötterna.
  10. Grädda chokladpajen i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-16

Tillbehör och liknande recept: