Kladdig chokladtårta

En fyllig chokladtårta eller kaka med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr - smörkräm med choklad. Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.

Varianter: Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight. Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad.

Servering: Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.

Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.

12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 msk smör till formen
  • 250 gram mörk god choklad
  • 250 gram smör
  • 6 ägg
  • 2,6 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • CHOKLADGLASYR: 150 gram smör
  • 150 gram mörk choklad
  • 75 gram honung
  • 10 st After Eight (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
  3. Hacka chokladen och lägg med smöret i en bytta och smält på full värme i mikron eller över vattenbad. Rör ofta. Chokladen och smöret ska bara smälta ihop.
  4. Vänd ner äggblandningen i chokladen.
  5. Blanda ner vetemjölet (gärna siktat då det annars kan klumpa sig - fast det är bara att röra ut).
  6. Smörj formen med lite smör och häll i smeten.
  7. Grädda chokladkakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Kom ihåg att kakan ska vara kladdig och ej genomgräddad.
  8. Låt kallna och ställ i kylen att stelna någon timme. Kan nu också frysas.
  9. CHOKLADGLASYR: Innan servering av chokladtårtan så brer vi på lite god chokladglasyr. Hacka chokladen och smält ihop med smöret samt honung och ev. mintchoklad. Blanda med elvisp eller vispa till en slåt chokladkräm (den stelnar lite efterhand som den svalnar). Bre över ett tjockt lager chokladkräm när den är i lagom konsistens att bre på chokladtårtan. Garnera genom att göra mönster i glasyren ex. lyft upp toppar med en slev eller gör vågmönster med en matkniv eller svängar med gaffel.
  10. Servera chokladtårtan kall med lättvispad grädde (tillsätt gärna lite vaniljsocker i grädden) eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer