Chokladfondant
Introduktion och förberedelse
Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka eller chokladbakelse som passar till dessert och bakas i portionsformar.
Serveringsförslag
Servera ljummen med en kula vaniljglass eller hallonsorbet på toppen.
Kan förberedas
- Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda någon dag innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna.
- De kan även frysas och bakas - då lite längre tid runt 10-15 minuter - de ska vara kladdiga i mitten.
Tips
Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.
Att dricka till
Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry pedro ximenez eller madeira är också gott.
Tillagning
- Dela fyra av äggen i äggulor och äggvitor. Spara undan äggvitorna till annat.
- Vispa socker och smör i en bunke pösigt med en elvisp. Du kan mikra blandningen lite om smöret ej är rumstempererat.
- Efter några minuter tillsätter du två hela ägg - ett i taget - under kraftig vispning.
- Sedan tillsätter du äggulorna under kraftig vispning en i taget. Ställ åt sidan.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Värm chokladen över vattenbad eller i försiktigt i mikron och rör ofta.
- Vispa sakta i den smälta chokladen i smör och äggblandningen.
- Sikta eller tillsätt mjölet under långsam vispning.
- Fördela chokladfondant smeten i fyra portionsformar typ kokottformar.
- Ställ in i kylen, täck med plastfilm eller baka av dem direkt.
- Baka chokladfondanten på övre valsen i 200 graders ugn i ca 7 minuter. De ska stelna runt kanten och på toppen fått lite färg men vara mjuka och krämiga inuti. Ta ut och låt dem svalna något.
- Pudra över florsocker och servera chokladfondanten med en stor kula vaniljglass eller sorbet på toppen eller med lättvispad grädde.
- Servera gärna extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal