Chokladfondant

Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka som dessert i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.

Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott.

4 portioner chokladfondant

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 2 msk honung
  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Dela fyra av äggen i äggulor och äggvitor. Spara undan äggvitorna till annat.
  2. Vispa socker och smör i en bunke pösigt med en elvisp. Du kan mikra blandningen lite om smöret ej är rumstempererat.
  3. Efter några minuter tillsätter du två hela ägg - ett i taget - under kraftig vispning.
  4. Sedan tillsätter du äggulorna under kraftig vispning en i taget. Ställ åt sidan.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Värm chokladen över vattenbad eller i försiktigt i mikron och rör ofta.
  6. Vispa sakta i den smälta chokladen i smör och äggblandningen.
  7. Sikta eller tillsätt mjölet under långsam vispning.
  8. Fördela chokladfondant smeten i fyra portionsformar typ kokottformar.
  9. Ställ in i kylen, täck med plastfilm eller baka av dem direkt.
  10. Baka chokladfondanten på övre valsen i 200 graders ugn i ca 7 minuter. De ska stelna runt kanten och på toppen fått lite färg men vara mjuka och krämiga inuti. Ta ut och låt dem svalna något.
  11. Pudra över florsocker och servera chokladfondanten med en stor kula vaniljglass eller sorbet på toppen eller med lättvispad grädde.
  12. Servera gärna extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer