Chokladmoussetårta

En mycket smaskig tårta med chokladmousse och rostad mandelmassa.
Välj fin choklad som typ Lindt, Valrhona eller annan kvalitetschoklad.
Kan garneras med färska bär, physalis, halloncoulis och citronmeliss.

12 portioner chokladmoussetårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 250 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor till rostad mandelmassa
  • 250 gram mörk choklad 70%
  • 175 gram smör
  • 100 gram honung
  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. ROSTAD MANDELMASSA: Sätt ugnen på max.
  2. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och kläck i äggvitorna. Blanda ihop till en bredbar massa med en elvisp, i mixer eller för hand med en gaffel.
  3. Ta fram en rund springform ca 24 cm i diameter. Rita ut två konturer efter botten på formen på ett smörpapper. Pensla pappret med några droppar solrosolja, majsolja eller smält smör (så lossnar de lättare).
  4. Lägg smörpappret på en plåt och bred ut mandelmassan i de former du ritat ut, ca 1 cm tjockt lager. Storleken ska vara så att den rostade mandelmassan sedan passar i botten och toppen på formen.
  5. Baka mandelmassan så att den blir nästan bränd. Det tar ca 5 minuter. Passa den då den snabbt blir för bränd och svart. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. CHOKLADSMET TILL CHOKLADKAKA, CHOKLADMOUSSE FYLLNING: Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke.
  7. Vispa äggulorna till ett gult rätt fast skum.
  8. Gör rent visparna och vispa äggvitorna till fast vitt skum.
  9. Bryt ner chokladen i små bitar i en bunke och smält i mikron. Ta ut och rör då och då.
  10. Tillsätt honung, rör runt och smält vidare i mikron. Tillsätt smöret, värm lite då och då och smält vidare i mikron. Ta ut och rör ofta. Choklad, honung och smör ska precis smälta ihop och inte bli för varmt.
  11. Har du ingen mikro kan du koka upp en flat panna - kastrull med vatten, ta av från värmen och sätta bunken i det varma vattnet (vattenbad) och smälta under omrörning.
  12. När chokladen smält så är det dags att blanda de vispade äggulorna och därefter äggvitorna i en stor bunke. Vänd försiktigt ihop allt till en jämn chokladsmet utan att röra för mycket. Allt ska bara blandas.
  13. Dags att lägga ihop chokladkakan: Skär loss mandelmassan från bakplåtspappret med en stor kniv eller stekspade. Lägg gladplast i botten och upp runt kanten på formen.
  14. Lägg en rundel med rostad mandelmassa i botten med den övre bakade ytan neråt i formen (man vill ju ha den snygga bakade ytan uppåt sedan då tårtan vänds upp och ner till serveringen).
  15. Häll på chokladsmeten.
  16. Toppa med den sista rostade mandelmassan ev. med den mörkaste sidan nedåt.
  17. Täck över med gladplast.
  18. Kyl chokladkakan i något dygn eller några timmar tills chokladen stelnat.
  19. Chokladkakan kan också frysas.
  20. Vid servering så vänder du kakan upp och ner på en bricka eller skärbräda och tar bort plasten.
  21. Skär upp tårtbitar med en kniv spolad i hett vatten. Lägg upp på desserttallrik och njut. Garnera med färska bär om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer