Citronkladdkaka

En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad. God med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.
Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all citron noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.

12 bitar citronkladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2 msk florsocker att garnera med
  • 12 citronmelissblad att garnera med
  • 2,5 dl grädde att vispa eller glass att servera till citronkladdkakan
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; eller halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta citronerna och riv det gula skalet av en citron ner i smeten.
  5. Smält smör i en kastrull eller mikron.
  6. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  7. Pressa ner saften ur de två citronerna samt tillsätt vispa i smeten.
  8. Vispa i mjöl.
  9. Vispa i smöret lite i taget.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda citronkladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Citronkladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  14. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  15. Servera citronkladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till citronkladdkaka.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer