Citronkladdkaka

Introduktion och förberedelse

En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad.

Serveringsförslag

  • Passar till fika som den är men även till fest med mer tillbhör och garnering.
  • God med vispad grädde, sorbet eller vaniljglass.
  • Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
  • Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.

Tips

Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta citronerna innan du använder dem.

Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.

Varianter

  • Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
  • Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.

En ljus variant på kladdkaka smaksatt med citron istället för choklad.
En ljus variant på kladdkaka smaksatt med citron istället för choklad.

12 bitar citronkladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2 msk florsocker att garnera med
  • 12 citronmelissblad att garnera med
  • 2,5 dl grädde att vispa eller glass att servera till citronkladdkakan
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; eller halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta citronerna och riv det gula skalet av en citron ner i smeten.
  5. Smält smör i en kastrull eller mikron.
  6. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  7. Pressa ner saften ur de två citronerna samt tillsätt vispa i smeten.
  8. Vispa i mjöl.
  9. Vispa i smöret lite i taget.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda citronkladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Citronkladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  14. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  15. Servera citronkladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till citronkladdkaka.
E-mail
Medel: 3.6 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-16

Tillbehör och liknande recept: