Svampstuvning

Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Räkna 0,5-1 liter eller ca 10-12 styck färsk svamp till nedan recept. Eller ta en 200 grams burk svamp.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.

4 portioner svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri matsvamp
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller svampspad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller några msk ljus japansk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. Häll av burksvamp och spara spadet till stuvningen.
  2. Fräs svampen i smör någon minut.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet bland svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning. Du kan ta mjölk, grädde och/eller svampspad. Gott är att blanda en del av varje.
  5. Koka på medelvärme tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  7. Svampstuvningen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer