AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Svampstuvning

Svampstuvning Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port svampstuvning
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 400 g, 0,5-1 liter eller ca 10-12 styck färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri svamp
  • Alt. 1 burk svamp ca 200 gram
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2-4 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1-2 msk ljus japansk soja (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. Häll av burksvamp och spara spadet till stuvningen.
  2. Fräs svampen i smör någon minut.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet bland svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning. Du kan ta mjölk, grädde och/eller svampspad. Gott är att blanda en del av varje.
  5. Koka på medelvärme tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  7. Svampstuvningen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Svampstuvning:

Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Aiolipotatis
Aiolipotatis. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Chili con carne med biff
Chili con carne med biff. Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris, cous cous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta, tabascosås och gott bröd är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Fänkålssoppa
Fänkålssoppa. En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Panerad sik med kantareller och skirat smör
Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.
Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook