Carpaccio med rökt lax

Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.

4 portioner carpaccio med rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rökt lax
  • 0,5 dl pinjenötter eller solrosfrön
  • 4 msk fin olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 12 blad färsk basilika
  • 0,5 citron
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna i en stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva laxen så tunt du kan (om du inte köpt färdigskivad lax) och lägg upp samt fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Dela citronen och pressa saften jämt fördelat över laxen.
  4. Fördela också olivoljan, pinjenötter eller solrosfrön samt svartpeppar över laxen.
  5. Fördela grovhackad basilika över laxen.
  6. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grana padano och servera sedan din rökta laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer