Sparris med mozzarella och parmaskinka

En enkel och god förrätt eller gör en stor laddning och servera på fat till buffé.
Välj helst ekologiskt odlad svensk sparris. På våren och tidig sommar har sparris säsong och är som bäst.
Till sparrisen passar ett vitt friskt vin.

4 portioner sparris med mozzarella och parmaskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram grön eller vit sparris
  • 8 tunna skivor parmaskinka
  • 200 gram mozzarellaost i saltlag
  • 0,5 dl olivolja, smakfull och dyr
  • 4 msk vinäger, fin sort
  • 0,5 salt flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en gryta med vatten. En bred traktörpanna är bäst då den är vid nog att få ner sparrisen liggandes. Gärna med lock.
  2. Lägg ner och koka sparrisen i ca 4 minuter. Är den tjockare sparrisen så koka ca 6 minuter.
  3. Ta upp sparrisen och kyl den i kallt vatten.
  4. Arrangera och fördela skinkan och mozzarellan i skivor på tallrikarna eller på ett stort fat.
  5. Skär förslagsvis sparrisen i delar.
  6. Fördela sparrisen över ost och skinka.
  7. Häll över olivolja, vinäger och salta samt peppra.
  8. Servera gärna med ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer