Sparris med mozzarella och parmaskinka

En enkel och god förrätt eller gör en stor laddning och servera på fat till buffé.
Välj helst ekologiskt odlad svensk sparris. På våren och tidig sommar har sparris säsong och är som bäst.
Till sparrisen passar ett vitt friskt vin.

4 portioner sparris med mozzarella och parmaskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram grön eller vit sparris
  • 8 tunna skivor parmaskinka
  • 200 gram mozzarellaost i saltlag
  • 0,5 dl olivolja, smakfull och dyr
  • 4 msk vinäger, fin sort
  • 0,5 salt flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en gryta med vatten. En bred traktörpanna är bäst då den är vid nog att få ner sparrisen liggandes. Gärna med lock.
  2. Lägg ner och koka sparrisen i ca 4 minuter. Är den tjockare sparrisen så koka ca 6 minuter.
  3. Ta upp sparrisen och kyl den i kallt vatten.
  4. Arrangera och fördela skinkan och mozzarellan i skivor på tallrikarna eller på ett stort fat.
  5. Skär förslagsvis sparrisen i delar.
  6. Fördela sparrisen över ost och skinka.
  7. Häll över olivolja, vinäger och salta samt peppra.
  8. Servera gärna med ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer