Bröd med surdeg

Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.

2 bröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela och forma till två runda bröd, två limpor eller 16 frallor eller bullar på mjölat bakbord.
  7. Lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 250 grader.
  10. Sätt in bröden och grädda på 250 i 5 minuter. Om du vill ha en knaprig skorpa på brödet så kan du sätta in en plåt i botten på ugnen (när du sätter igång den) och hälla i 1 dl vatten så att du får ånga i början.
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
  12. Ta ut surdegsbröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer