Rågsurdeg

Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

1 burk rågsurdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl ekologiskt rågmjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt rågmjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Dag 5 rågbröd: 2 dl rågsurdeg
  • 0,5 paket färsk jäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl frön som solrosfrön eller sesamfrön eller valfria frön

Tillagning

  1. Rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förslag på rågbröd: rör ut rågsurdeg och jäst i vattnet.
  7. Tillsätt rapsolja och smält smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda till en deg och kör 10 minuter i degmaskin eller knåda 15 minuter för hand på bakbord.
  8. Jäs i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bröd.
  10. Lägg bullarna på en långpanna med höga kanter och bakplåtspapper
  11. Pensla med mjölk.
  12. Strö över frön.
  13. Jäs övertäckta i 45 minuter.
  14. När det är ungefär 20 minuter kvar på jäsningen så sätter du ugnen på 225 grader.
  15. Grädda rågbullarna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer