AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Surdegsbröd och surdeg

Surdegsbröd och surdeg Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar 4 dagar att få igång surdegen och 2 dagar att använda den till bröd. När du väl har surdeg igång så går det snabbare att baka surdegsbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 17)
4 Surdegsbröd bröd med surdeg
Förberedelse:4 dagar 3 tim
Tillagning: 30 min
Klart på:4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser:

  • SURDEG: 4 dl vetemjöl
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl rivet äpple
  • SURDEGSBRÖD DAG 1 (på kvällen): 1 dl surdeg
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 (på morgonen): 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 (på kvällen) efter 5-10 timmar: 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1 liter vetemjöl

Tillagning:

  1. SURDEG: Dag 1: Skölj och riv äpple. Blanda rivet äpple, 2 dl vetemjöl och 1 dl fingervarmt vatten i en glas- eller plastburk med lock ex. 2 liters plastburk. Det ska vara en tjockflytande gröt. Ställ den varmt mellan 22-28 grader. Ovanpå kylen eller i en avstängd ugn brukar vara bra ställen. Låt surdegen stå i 2 dagar och rör om i den varje dag.
  2. Dag 3: Rör i ytterligare 2 dl vetemjöl samt 2 dl fingervarmt vatten.
  3. Dag 4: Surdegen är klar att användas. Den ska vara bubblig. Surdegen förvaras i kylen med lock tills den ska användas.
  4. BAKA SURDEGSBRÖD: Surdegsbröd dag 1 (på kvällen): Blanda ut surdeg i fingervarmt vatten och rör ned mjöl. Täck med lock eller plast. Låt denna sk fördeg stå i rumstemperatur och jäsa.
  5. Surdegsbröd dag 2 (på morgonen): Blanda fingervarmt vatten och vetemjöl med fördegen. Låt stå övertäckt 5-10 timmar och jäsa.
  6. Surdegsbröd dag 2 (på kvällen): Snart dags att baka. Blanda i fingervarmt vatten och vetemjöl till en fast men ännu klibbig deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  7. Knåda degen för hand på bakbord i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 7 minuter till. Ett tips är att använda en köksmaskin att knåda åt dig.
  8. Låt degen stå och vila övertäckt i 10 minuter.
  9. Dela degen på fyra delar och forma limpor.
  10. Lägg dem på bakplåtspapper. Mjöla ovanpå.
  11. Jäs bröden övertäckta i ca 40 minuter.
  12. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt i två plåtar så att de blir varma.
  13. För över bröden på plåtarna och sätt in bröden i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 200 grader. Efter totalt 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter. Bröden ska ha fin yta och låta ihåliga när du knackar på botten.
  14. Ta ut bröden och låt svalna på galler.


 

Fler recept ur samma kategori som Surdegsbröd och surdeg:

Bagels bagelrecept
Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas.
Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater om du vill. Vidare kan man toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön.
Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost;
gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzabullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Du behöver 30 bullformar att baka i.
Du kan köpa färdig tomatsås om du vill. Eller ta ketchup och pizzakrydda.
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Choronsås bearnaisesås med tomat
Choronsås som är en bearnaisesås smaksatt med tomat. Choronsås är en rosa god variant av bearnaiseså.
God till grillat. Du gör en vanlig hemgjord bearnaisesås och rör i tomatpuré.
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten med lite risvinäger i.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Räkna 0,5-1 liter eller ca 10-12 styck färsk svamp till nedan recept. Eller ta en 200 grams burk svamp.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Lite socker är det i den men inte mycket. Kan ersättas med sötningsmedel.
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Sockerkaka med kardemumma, päron och pärlsocker
Sockerkaka med kardemumma, päron och pärlsocker. Baka en god hembakt sockerkaka med smak av kardemumma, skivade inlagda päron toppad med pärlsocker.
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Köttfärslåda
Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.
Gott och enkelt att dubblera och laga till flera.
Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)
Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook