Bönburgare vegetariska burgare vegoburgare

Bönburgare, vegetariska burgare eller vegoburgare med tips på tillbehör. Grillade eller stekta.
Vegoburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till.
Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.
Koka helst egna bönor innan du lagar bönburgarna. Räkna ca 800 gram hemkokta bönor till nedan recept.
Ägg kan bytasmot äggersättning eller mer maizena för vegan variant.

6 portioner bönburgare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram kokta svarta eller röda bönor
  • 3 dl havregryn
  • 1 gul lök eller 1 tsk lökpulver
  • 2 chilifrukt, spansk peppar (eller efter smak)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olivolja
  • VEGOMAJONNÄS MED SENAP: 4 msk grov senap
  • 4 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl olja
  • Tillbehör: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing, vegomajonnäs eller majonnäs och ketchup
  • 6 skivor ost som ex. cheddar
  • 6 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket om du gör på torkade bönor. Skölj färdigkokta bönor.
  2. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  3. Skölj de kokta bönorna och mosa dem för hand eller i mixer. Riv eller hacka löken fint. Hacka chilifrukten. Mosa ihop alla ingredienserna till en smet (kan göras i mixern). Forma till burgare. Gnid in med olivolja.
  4. Smeten räcker till fyra stora eller åtta små burgare. Får burgarna vila i kylen någon timme (mellan smörpapper) blir de fastare och håller ihop bättre på grillen. Du kan också tillsätta ströbröd om smeten ej är formbar och för lös.
  5. Tänd grillen.
  6. Grilla eller stek de vegetariska burgarna varsamt. Rör dem inte förrän de fått färg på undersidan efter ca 2 minuter. Vänd en gång och lägg ev. på en skiva ost.
  7. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad och inlagd gurka.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera bönburgarna med klassiska tillbehör. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
  10. VEGOMAJONNÄS MED SENAP: Vispa ihop senap, salt och vatten i en skål med höga kanter. Tillsätt några droppar olja och vispa. Därefter gradvis resten av oljan under vispning. Senapen binder oljan till en majonnäs.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer