Amerikanska muffins med frosting

Goda och enkla hembakta muffins toppade med frosting på färskost.
På bilden chokladmuffins med frosting.
Du behöver 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna.

16 stora amerikanska muffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk, 3%
  • Äppel och kanelmuffins: 2 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel
  • Bananmuffins: 2 skivad bananer
  • Chokladmuffins: 1 dl kakao
  • Blåbärsmuffins: 150 gram blåbär
  • Muffins med chokladbitar: 150 g choklad i bitar
  • Bärmuffins: 2 dl bär efter smak som hjortron, hallon eller blåbär
  • Kanelmuffins med valnötter: 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: 2 dl strimlad rabarber vänd i socker och kanel
  • Muffinsfrosting: 150 g philadelphiaost, naturell färskost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins och 200 grader för små muffins.
  2. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller ta dubbla papper och sätt på vanlig plåt.
  3. Smält smör med mjölk och salt i en kastrull.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst i några minuter.
  5. Rör ner smöret droppvis under kraftig vispning i äggsmeten.
  6. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet.
  8. Rör i smaksättning om du vill det ex. kakaopulver för chokladmuffins, mosad banan för bananmuffins, rivet citronskal för citronmuffins osv. Rör inte för länge.
  9. Fyll formarna med smet upp till lite över hälften, tänk på att muffinssmeten sväller upp.
  10. Fyll med valfri fyllning ex. 100 g frysta blåbär för blåbärsmuffins, eller chokladbitar, eller äppelbitar vända i kanel och socker.
  11. Grädda små muffins i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick med en potatissticka). Stora muffins bakar du i 15 minuter på 175 grader.
  12. Låt svalna. Bred på frosting och garnera ev. med strössel eller annat ätbart pynt.
  13. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra.
  14. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer