Frukostbullar

Goda frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.
Förbered och baka dem dagen innan samt värm dem på morgonen eller låt kalljäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.

18 frukostbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Topping: 1 dl frön av valfri sort som ex. pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt hälften av den varma mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  4. Blanda i mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera - totalt 18 bullar.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3x3 bullar.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek. Eller sätt in i kylen och låt jäsa i kallt över natten för att sedan bakas direkt till frukost.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in i ugnen och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter eller tills de har fin färg.
  14. Ta ut frukostbröden och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Frukostbröden kan också bakas och frysas. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer